dimecres, 6 de maig del 2009

El futur de les 3 xemeneies


A Sant Adrià de Besòs, la setmana del 17 al 25 de novembre va tenir lloc una consulta
ciutadana per tal de decidir el futur de les 3 xemeneies que ja han passat a formar
part del skyline del Barcelonès Nord. Creiem que és un gran pas endavant en l'exercici del dret a decidir del poble i creiem que és un pas en el camí correcte.
No obstant això, no s'ha fet degudament. En primer lloc, perquè les coses no s'han explicat amb prou claredat i hi ha hagut una manca d'informació molt important a la ciutadania adrianenca. Una decisió tan important com aquesta, en la qual la ciutadania ha de prendre la paraula i els partits polítics queden en segon terme perquè sigui la gent qui expressi el que sent, s'ha dirigit el vot des d'un primer
moment emetent informacions interessades i orientades cap a un sentit i no des de l'objectivitat. A més, a banda de l'anul·lació de la convocatòria tres vegades consecutives, no s'ha fet de forma oficial, és a dir, s'ha venut com una consulta ciutadana vinculant, mentre que jurídicament no hi ha cap vinculació estricta entre els resultats i el que faci l'Ajuntament. Evidentment, compliran perquè els convé electoralment però jurídicament la consulta no té cap validesa.
Potser és per aquests motius que la societat adrianenca ha decidit renunciar al seu dret a vot i només ha anat a votar el 9 %, enfront d'un 91 % que ha decidit quedar-se a casa. Certament, de la gent que ens vàrem apropar a votar, un 83 % va votar a favor de la conservació i un 16 % de forma negativa. L'Ajuntament no va
ser capaç d'implicar la ciutadania adrianenca en el desenvolupament d'una de les decisions urbanístiques més importants que vindran els propers anys. D'ara endavant, queda un recorregut complicat ja que ni tan sols l'espai que vàrem votar que es mantingui és de l'Ajuntament. És propietat de Fecsa-Endesa i veurem amb els temps de crisi com acaba tot plegat. Exigirem responsabilitat i informació transparent per tal que la ciutadania sigui partícep d'aquest projecte en el qual tots hi estem vinculats.

Rubèn Arenas i Garcia
Portaveu JERC - Sant Adrià de Besòs